DF65 sejlads i HSS

MinBåd | Troels Lykke | 10-04-2023 09:49

DF 65 modelbåde sejles af 29 mænd i flyverdragter i Herslev Strand Sejlklub

Det er selvsagt kapsejlads med modelbådene, der er den drivende samlingskraft, men det er i hård konkurrence med den sociale ånd og et bredt fællesskab, gerne med opstilling ved siden af pølsegrillen. fortæller modelbåde-sejleren Thomas Kvist fra klubben ved Roskilde Fjord.

Sejlklubben Herslev Strand Sejlklub ligger dybt nede i den vestligste del af Roskilde Fjord. Sejlklubben kan mønstre ca. 400 medlemmer, og er kendt i sejlerkredse for at afvikle gode og velbesøgte stævner, for såvel kølbåde som joller, fortæller Thomas Kvist.

I forbindelse med 2022 udgaven af det årligt tilbagevendende Wayfarer-stævne, blev det forsøgt at udvide flåden med noget, som ellers ikke typisk har været på stævnekalenderen, nemlig fjernstyrede modelbåde. 

På vegne af IOM-sejlerne blev der, af en af klubbens egne medlemmer, rettet henvendelse til sejlklubben for at høre, om det var muligt at afvikle et stævne for modelbåde.

Dobbelt-konceptet Wayfarer- og Modelbådsstævnet var født

De ansvarlige for Wayfarer-stævnet var ikke sene til at gribe den spændende idé, og et nyt koncept var på tegnebrættet.

Dobbelt-konceptet Wayfarer- og Modelbådsstævnet var født og International One Meter (IOM) bådene skulle således sejle uofficielt DM i Herslev, mens der samtidig blev udkæmpet et Wayfarer-søslag på kapsejladsbanen, lidt længere ude i det samme farvand.

Danmarksmesterskab for International One Meter (IOM)

IOM båden er en stor anerkendt international klasse, som sejles på mange kontinenter og tilmeldingsantallet til DM strøg hurtigt op til 25, hvor deltagerne var en skøn blanding af danskere, nordmænd og svenskere.

Og som bekendt, når noget nyt kommer til byen, så bliver det også tydeligt at få øje på, også for de lokale.

Der var tydeligt flere blandt tilskuerne, der stod på molen med en blanding af barnlig fascination af noget, der egentlig lignede legetøj på vandet, men som helt tydeligt blev brugt til at afvikle benhård kapsejlads. Blandt tilskuerne var der flere, der forlod havnen den dag med følelsen… Det der, det må bare være sjovt!

Kort fra idé til handling

Som så meget andet i klub-regi, så er der sjældent længere fra idé til handling, end at man samler et par frivillige, og så prøver man at starte projektet, startende man med en forespørgsel ud til klubbens medlemmer.

Spørgsmålet var enkelt: Hvis vi prøver at starte op med fjernstyrede modelbåde i Herslev, hvor mange vil så være interesseret i at være med i projektet?. Med de lidt mindre DF65 både (65 cm i længde) kunne man komme på vandet for ca. 3.000 kr. Men, det store spørgsmål var: Hvor mange kunne vi lokke med? Det korte svar var: Overraskende mange! 

Storkøb

Udover én enkelt sejler (Søren Andresen, som også sejler IOM) var der ikke andre i klubben, som havde modelbåd i forvejen, hvilket banede vej for en storkøbs-aftale. En sidegevinst var derved også, at alle ville have 100% identisk materiel.
Vi tog kontakt til web-butikken Fjernstyret.dk, som hurtigt var med på idéen.

Bådene blev bestilt på en speciel rabat-kode, og alt blev sendt på en fælles forsendelse. Nu var det for alvor synligt, at vi havde startet noget, som fylder lidt.

Om ikke andet, så i fysisk forstand!

Samlet byggedag

Når man bestiller en DF65, så kommer den som et samlesæt, og det var derfor meget naturligt, at de først sejlads-aftener gik med at samle båden, samt hvad der ellers hører til, når drengene mødes og deler sejladsrelaterede løgnehistorier. Og, som bekendt – uden mad og drikke – hvorfor der naturligvis var der rigget til med grillpølser, øl og sodavand.

Det er selvsagt kapsejlads med modelbådene, der er den drivende samlingskraft, men det er i hård konkurrence med den sociale ånd og et bredt fællesskab, gerne med opstilling ved siden af pølsegrillen.

Mange år som koordinator for klubbens OK-flåde lønner sig her. Vi har lært, hvor stor en positiv effekt en kold øl og grill-pølse kan have på snakken på havnen

”Tips og Tricks” til afvikling – sådan fungerer det i Herslev

Vi påstår bestemt ikke, at vi har fundet den bedste og eneste måde at få en flåde af modelbåde op at stå. På den anden side, så er vi gået fra én sejler, til at vi nu er 29 medlemmer med modelbåde, hvor 25 af dem er eksisterende HSS-medlemmer, som har købt både.

Dertil er 4 nytilkomne medlemmer, som har meldt sig ind i klubben for at deltage i modelbådssejlads i Herslev. Måden vi har grebet det an på er: 

Sejladstidspunktet er altid fast, og vi mødes hver lørdag kl. 9:30 til skippermøde og kaffe. Sejlerne skiftes til at rigge banen til, og vi har altid en gummibåd parat, så bøjerne kan lægges ud til dagens vindstyrke og retning.

Mærkebåd er også redningsbåd

Desuden har mærkebåden også funktion som redningsbåd, når et fartøj får defekter, eller eller to filtrer sig ind i hinanden (begge scenarier har været aktuelle).
Banerne udlægges bevidst som korte med en startlinje på midten. Vi starter med et kort opkryds til topmærket efterfulgt af en fuld længde lænser, for så igen af ramme et kort opkryds fra bundmærket til mållinjen. Sejlerne skiftes til at tage en dommertjans, som inkluderer registrering af tyvstarter samt måltagning til resultatlisten.

Dommertjansen bliver takseret (belønnet) med en score på 1.5 point. Resultaterne scores med en ekstra fratrækker for hver anden sejlads. Derved er det ikke ødelæggende for sæsonens sejladser, hvis man har en lørdag eller to, hvor man skal på udflugt med familien og derfor går glip af sejladserne. 

Sidst men absolut ikke mindst, har vi en turnusordning, hvor vi skiftes til at købe ind til pølser og øl/sodavand. Alle sejladsdage afsluttes med en grillpølse og en løs snak om dagens strabadser. De fleste sejladsdage slutter kl. 13-14.

DF65 klubmesterskab for 29 både

29. april runder vi officielt model-sejlads-sæsonen af med et DF65 klubmesterskab, hvorefter mange af os kaster os over andre sejladsformer. Men til efteråret tager vi hul på endnu en DF65-sæson, og mon ikke der er et par af DF65’erne, der skal med på årets sejlerferie?

Vi er i skrivende stund 29 registrerede DF65-sejlere i Herslev og har, som nævnt, haft god succes med også at tiltrække sejlere udefra. Ikke alle deltagere er endnu helt fortrolige med kapsejladser, og nogle sejler mest mindre ture i havnen, mens andre sejler kapsejlads på den udlagte bane.

Men, fælles for alle er, at vi hygger os gevaldigt over den store opbakning dette nye projekt har fået!

Thomas Kvist
Herslev Strand Sejlklub

HSS modelbådssejlads